
Tips voor het bewaren van verse kruiden:
Verse kruiden bewaren in koelkast. Wikkel de kruidentakjes in een vochtig doek en bewaar ze in de groentelade. Zo blijven ze nog tot een week goed. Basilicum kan je niet bewaren in de koelkast, de bladeren worden dan zwart. Deze kan je het beste gebundeld in een laagje water op kamertemperatuur bewaren.
Kruiden langer bewaren? Omwikkel de kruiden en hang ze op een droge, goed ventilerende plaats. Laat ze dan drogen zodat je ze nadien kunt verkruimelen en in een potje bewaren. Rozemarijn, oregano, marjolein, munt en tijm kun je makkelijk drogen.
Kruiden invriezen?
Dille, munt, basilicum, dragon, koriander, basilicum en rozemarijn kun je ook invriezen zodat ze nog lang hun verse , frisse smaak behouden.
Spoel de kruiden af met koud water, dep ze droog, verpak ze in kleine porties en vries in. Je kunt de kruiden voorsnijden, maar je verliest dan altijd wat aroma. De kruiden blijven een jaar goed in de vriezer. Ontdooi de kruiden niet voor gebruik. Voeg ze diepgevroren toe aan je gerecht. Zo blijven de smaak en het aroma goed bewaart.
Verse kruiden kan je circa 1 week goed houden.
- Zet verse kruiden zoals peterselie, koriander, kervel of munt of in een glas met een beetje water en bewaar het op de toonbank of in de koelkast gedurende enkele dagen, net als een boeket. Of, spoel het boeketje, wikkel ze in een theedoek, terwijl ze nog vochtig zijn, en plaats de kruiden (met of zonder een plastic zak erover) in de groentelade of op de bodem van de koelkast.
- Stevige kruiden zoals rozemarijn of tijm kan men gewoon ondersteboven hangen in de keuken. Ze drogen dan op een natuurlijk manier.
- Fijne kruiden zoals bieslook, dragon of basilicum voorzichtig afspoelen en losjes verpakken in plastic. Bewaren in de groentelade van je koelkast.