Andijvie
Vedingswaarde per 100 gram:
Koolhydraten 1 gram
Eiwit 2 gram
Vet 0,2 gram
Er zijn twee soorten andijvie, namelijk de heelbladige andijvie en de krulandijvie of frisée. Krul- of frisee-andijvie heeft een vrij open gele krop, omringd door groen, krullerig, ver ingesneden, decoratief blad. De krulandijvie smaakt duidelijk bitterder dan de heelbladige andijvie.
Asperges
Voedingswaarde per 100 gram:
Eiwit 2 g
Koolhydraten 0,10g
Er bestaan witte asperges & groene asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges.
LEES MEER
Bleekselderij
Voedingswaarde van 100 gram verse bleekselderij is: | |
Koolhydraten | 2 gram |
Eiwit | 1 gram |
Vet | 0,2 gram |
Bleekselderij, is een selderij waarvan de bladstelen worden gegeten. Bleekselderij moet altijd iets worden gekookt. Het kan dan zo worden gegeten, maar meestal wordt bleekselderij in een salade, in saus, zoals in Bolognesesaus, of in de soep verwerkt. Het blad van bleekselderij is ongekookt niet eetbaar.
LEES MEER
Venkel
Voedingswaarde per 100 gram venkel:
2.0g Eiwit
7.0g Koolhydraten
0.0g Vet
Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een naar anijs smakende plant die als kruid gezien wordt (de takken en draadachtige bladeren), maar ook als groente en dan vooral de verdikking van de onderkant van de steel die aan de voet van de knolvenkel groeit. Bij bladvenkel ontbreekt de knol. De venkelplant kan tot boven manshoogte groeien.
LEES MEER
Bloemkool
Voedingswaarde 100 gram verse bloemkool:
Koolhydraten | 3 gram |
Eiwit | 2 gram |
Vet | 0,3 gram |
Bloemkool is een groente die hoort bij het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De bloemkool bestaat uit nog ongedifferentiëerde bloemknoppen, in tegenstelling tot broccoli. Er zijn bloemkoolrassen met witte, paarse, oranje of groene bloemkolen.
LEES MEER
Broccoli
Voedingswaarde 100 gram verse broccoli:
koolhydraten 2 g
eiwit: 3,3 g
Broccoli is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren).
Boerenkool
Per 100 gram vers gewicht bevat boerenkool gemiddeld:
Koolhydraten 4 gram
Eiwit 4 gram
Vet 0,9 gram
Boerenkool is een makkelijk bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is. Er is een herfst- en een winterteelt. In Vlaanderen noemt men dit soms ook krulkool of krolkool.
Bereiden van Boerenkool. Koken in een pan met ruim voldoende water in circa 20-30 minuten.
Courgette
Voedingswaarde van 100 gram verse courgette is:
Koolhydraten | 4 gram |
Eiwit | 0,6 gram |
Vet | 0,1 gram |
De courgette (ook wel: mergpompoen) is een groente, geleverd door de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie. Het Nederlandse woord courgette voor de groente komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent. De courgette kan geel of groen zijn.
Groene Paprika
De voedingswaarde van 100 gram verse Groene paprika is:
Koolhydraten 4,5 gram
Eiwit 1 gram
(Alle overige varianten vallen onder onder beperkt max. 200gr per dag p/d)
De voedingswaarde van 100 gram verse Gele paprika is:
Koolhydraten 11,7 gram
Eiwit 1 gram
LEES MEER
RECENTE REACTIES